Na území kraja má školský štrajk najväčšiu podporu v Prešovskom okrese

24.11.2012 Prešov

Prešov 23. novembra (TASR) - Do štrajku zamestnancov školstva, ktorý odštartuje v pondelok 26. novembra, by sa malo zapojiť v Prešovskom kraji približne 70 % základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti obcí a miest.

TASR o tom informovala na základe doteraz zhromaždených údajov predsedníčka prešovskej Krajskej rady Združenia základného školstva Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy (OZPŠaV) na Slovensku Darina Nagyová.

Najvyššiu účasť na štrajku nahlásili odborárom v rámci kraja zástupcovia základného školstva v okrese Prešov. "Plánuje sa doň zapojiť 91,05 % pedagogických a 71,77 % nepedagogických zamestnancov škôl," konkretizovala Nagyová. Podporu spomínanému protestu vyjadrilo podľa jej slov aj veľa materských škôl na území kraja. "V Prešove budú napríklad všetky zatvorené," poznamenala. Naopak, najmenší záujem štrajkujúcich hlásia z Humenného, Medzilaboriec a Sniny. Podľa Nagyovej to môže byť aj výsledok nátlaku na učiteľov. "Mám informáciu, že prebehli nejaké stretnutia riaditeľov so zriaďovateľmi."

Nagyová ďalej uviedla, že viacerí zamestnanci škôl sa chystajú v pondelok na veľké protestné zhromaždenie do Košíc. "Objednali sme v tejto súvislosti deväť autobusov pre zamestnancov základného školstva z Prešova, ďalších 5 autobusov odhadujem, že tam pricestuje z iných okresov," priblížila s tým, že učitelia chcú vyjadriť v tento deň svoju nespokojnosť s pomermi na školách aj protestmi v iných mestách Prešovského kraja. "Dostala som informáciu, že v Starej Ľubovni sa bude organizovať protestný pochod, lebo to majú do Košíc trocha ďaleko."

Predseda Rady OZPŠaV pre stredné školstvo vo východoslovenskom regióne Ľuboš Kvašňák TASR informoval, že do avizovaného štrajku sa chystá zapojiť takmer 80 stredných škôl a školských zariadení z Prešovského kraja s podporou 65 % ich zamestnancov. Mnohí z nich sa rovnako chystajú na protestnú akciu do Košíc. Privezú ich tam autobusy napríklad z Prešova, Spišskej Novej Vsi či Popradu.

Spomínaní zástupcovia odborov sa zhodujú na potrebe zlepšenia pomerov na slovenských školách. "V školstve musia nastať zásadné zmeny, a to nielen čo sa týka platov, ale aj vytvárania podmienok pre prácu učiteľov i ostatných zamestnancov. Pretiekol pohár trpezlivosti, musíme to riešiť," podčiarkla Nagyová. Či bude avizovaný štrajk v školách Prešovského kraja trvať dlhšie obdobie, zatiaľ konkretizovať nevedela. "Je ťažké teraz odhadnúť, koľko ľudia vydržia, ale to, že bude viacdňový, to je jasné už dnes."
 

Vyberte región